Friday, June 25, 2010

PANTANG LARANG - FAKTA KE AUTA ?

Entry kali ni nk citer tentang pantang larang. Org tua kita dulu2 mmg kuat berpantang larang ni. Start drpd lahir, anak dara, bertunang, kahwin dan nk pergi ke alam lain pun masih ada pantang larang yg nk kena ikut. Zaman skrg ni masih ada yg pecaya dgn benda ni dan ada gak yg dh malas nk ikut. Betul ke semua pantang larang ni atau ada sebab lain? Aduhai, fakta ke auta nih?

1. Jgn duduk atas bantal nanti bisul.

Fakta: Mesti la tak bleh duduk kat bantal, tak senonoh la korang ni. Bantal utk tido, kalau nk duduk pegi cari kerusi. Tapi korang pun takut nk wat kn? Mana la tau tak pasal2 kena bisul, seminggu mc, hahahaa..

2. Anak dara tak elok nyanyi kat dapor, nanti dapat laki tua.

Fakta: Abih la air liur korang masuk kat gulai tu. Patut la gulai kawah tu sedap.. Sudah2 la tu, berenti la nyanyi. Hangus plak ikan nanti.

3. Sblm kawin jgn makan leher ayam nanti bersanding kepala teleng. Bebudak plak jgn makan pedal ayam sbb nanti susah waktu bersunat.

Fakta: Adoi, itu la part yg paling sedap nk mkn. Sebenarnya benda tu tak byk, berebut plak nanti. So, bg je la org tua mkn dulu. hehe..

4. Kalau ngintai org mandi, mata jadi ketumbit.

Fakta: Penah gak mata kena ketumbit ni. Tapi bila ingat2 blk tak de plak ngintai org. Tgk kat internet pun kira gak ke? wakaka... Sebenarnya, mmg la tak elok pun ngintai org mandi ni. Zaman dulu lagi la senang, toilet sume kat luar umah. Berlubang sana sini plak tu, ade gak yg kene cucuk ngan lidi nanti..

Ada lagi ke pantang larang lain yg korang tau? Jom kita kongsi sama2..
p/s: pantang tgk pompuan dahi licin, hihi...

52 comments:

Dawy said...

pantang nampak perempuan dahi licin
memang nak kena sebijik .
haha
lagi satu pantang ;
jangan duduk depan pintu waktu maghrib nanti takde orang datang pinang . :)

Days said...

wahhhhh...byk nye pntang larang...tp org kate pantang larang tu just nak jaga tatasusila org kite je hee

al-basri said...

salam,
sebab pantang larang kita nampak lebih bersopan. jangan saja kita berlebih-lebih dlm hal yg kurang jelas.

nasilemak said...

bukan mgkn auta..org2 dlu ckp benda2 nie sbb nk ckp pasal fakta xda..jd gne cite2 camni nk takut2kn anak2 supaya xbbuat mcm dok ats bantal ke..

nisya said...

mak sya tu tak bagi orang sentuh bahu dia sbelah je. dia kate nanti mudah lupa. ape kaitannye entah heheee

farysa said...

hehe
kdg2 lwk plak bc pntg larang ni

cik pingu said...

org tua xnak bg dok atas bantal sbb nanti bau busuk. nak tdo xsenang.

hihihi..

mira the monster said...

ahaa..kite ade satu..
jgn potong kuku malam malam nanti kuku mati...

bukan kukumalu ye..haha

btol ke?
mesti x kan..sbb org dulu xpotong kuku malam malam sbb dulu xde letrik sgt kan nt tak nampak plak kuku 2..

hehehe

meowwmania said...

jgn lalu bawah ampai kang susuk terkeluar ehh! terlebey suda hahah..

dayna said...

org skrg mmg pantang tgk bende2 cmnie mesti nak di test nye..langgar pantang apa jd..so baru tau jawapannya..fakta atau tidak :p

adam said...

Dawy: sebenarnya org tua suruh solat maghrib, jgn lewatkn solat dgn duduk dpn pintu. :)

Days: betul jugak tu, bila ada pantang larang ni, tak de la main redah je. haha..

al-basri: setuju =)

nasilemak: dh puas nasihat tak nk dengar, bila takut2kn baru nak wat..

nisya: tak pernah dgr plak. thanx kongsi :)

farysa: org zaman cyber ni susah skit nk pecaya bende2 cam ni, hihi..

cik pingu: bebudak plak blum tau pegi toilet lagi, silap2 buang air kat bantal je, haha..

mira the monster: betul tu, dulu pakai lampu minyak tanah je.

meowwmania: sebenarnya takut tersangkut leher masa lalu bwh ampaian tu :)

dayna: bebudak skrg mmg berani mencuba =)

Ariffin said...

aq memang x percaya smua benda2 ni

lebih elok kita terus terang klau nak beri nasihay

ia lebih menimbulkan pekara yang brtentangan dgn akidah terutamanya bila ia melibatkan Qada n Qadar.

padin said...

hehe nak tmbh satu lagi

"jgn makan byk tempat, nnt kawin banyak"

Rasionalnye, makan yang selalu berterabur tu, nanti dah mengotorkan banyak tempat plak

ekekek...

tiha said...

hye mornink2x...dtg melawat nih...!!

Yuni Aisyah said...

pantang larang wujud sbb nak soh kte berkelakuan lebih sopan..

K2r~90 said...

oeng tue2 dulu mmg suke berkias, sbb tu le nak bg nasihat ade pntng , kiasan dlm nsihat

pernahkah lorang pikir da berape genersi gune pntng larang ni utk nasihat anak2 mereka? huhu

iena.[banana] said...

pantang larang ni sbnrnye nk betul kan adab sopan kite kan? xde kena mengena pun dgn akibat nye. klu terjadi pun, scr kebtulan je tu. wallahhualam. =)

Kaito said...

orang dulu buat pantang ni sbb takut sakitkan hati orang lain lak..kalau sekarang, baik cakap terus terang. kang kena lak cakap poyo pula

e m y said...

pantang larang ni bg kite elok sikit perangai..kan kan? ^^

nesca said...

ouh aku duduk je atas bantal. sedap montot :P

alynn malynna said...

pantang yg x boleh di terima..
mase meniarap jangan lipatkan kaki ke atas..nnt mak meninggal....

(betul ke lipatkan kaki ke atas) cm ne nak terangkan..hihi..

adam said...

Ariffin: terus terang lebih baik :)

padin: kalau camtu lps ni nk mkn byk tmpt la, hihi..

tiha: nanti adam wat kunjungan balas kat blog tiha =)

Yuni Aisyah: sopan santum budaya org kite. :)

K2r~90: btul tu. zaman berubah, pantang larang masih lg diamalkan..

iena.[banana]: org dulu2 sgt pentingkn adab sopan :)

Kaito: adam pun suka terus terang, mmg suka tgk pompuan dahi licin, ahaha..

emy: setuju =)

nesca: wakaka. adam pun sama..

alynn malynna: pernah dgr jugak tu. sbnrnya tak sopan silang kaki masa meniarap, lagi2 kalau ada tetamu nampak..

tiha said...

pantang larang ni x semuanya auta ada juga yang fakta...but everything must have a reason betul tak..^_^

Ń¼dakulalaŃ¼ said...

pantang oh pantang...
banyak pantang tp 1 pown org da x kesah skung nie....huhuhu~

shameel Iskandar said...

sebenarnya pantang larang ni lebih kepada pengajaran. Tapi entah mengapa diamsukkan usul2 tahyl kt situ dan nape x berterus terang.

NOOR FATIN said...

sy xmakan leher ayam smpi skrg
kalau mak pelawa,sy akan ckp

*xnak, nanti kwin kpala teleng*

wakakaka!! :)

sis shuhada said...

pantang ada dengar makanan bestt, serbuuu!
eh, masuk kategori ke?

nosembilanbelas said...

pantang lepa tau lerrr..
hem, tapi ada orang kata..jangan tepuk bontot( oppsss punggung)..nanti tak pandai masak..
hehehhehee

alkisah said...

pantang larang tu semua hanyalah rekaan semata2..yang plg penting ialah berpegang pd ajaran Nabi. Dan semua yg datang dari Allah bukannya kerana melanggar pantang.

cikgu isza said...

salam,
akak kan ada pengalaman pantang no 3 tuu..
tak tahulah nak caya ke tak.. tapi masa akak suka makan tengkuk ayam tu.. tangkap gambar memang kepala senget.. senang jer nak cam.. hehehe..
bila dah berhenti.. takde le pula.. ngape erk?

adiezaqistina said...

however, some of pantang larang kene gak follow...ahaksss...

Norfazidah Binti Saari said...

adam Anak dara tak elok nyanyi kat dapor, nanti dapat laki tua.
kalau mak dara yg nyanyi kat dapur, dpt apa plak?

NiNa' said...

jangan tgk cermin tgh malam.. nnti ade benda ikut.. hehehehhee

fakta ke auta ye

Uncle Limau said...

haha ..

manarik punya entry :D

farah@pa'in said...

haha adam2..pain yang dahi berlekuk2 ni sape yang nak pandang..?grrr~

Ery Farieha said...

ahahhaa
kite pikir secara fakta la

adam said...

tiha: maybe reason dia dari segi saintifk tapi org zaman dulu mana la tau pasal sains ni, hihi..

dakulala: org skrg dh malas nk amik tau pasal pantang larang ni..

shameel Iskandar: mengajar sambil menakutkan..

NOOR FATIN: leher ayam kalau digoreng mmg best :)

sis shuhada: pantang pelawa terus ikut, haha..

nosembilanbelas: biar la tak pandai masak, asalkn dpt tepuk. wakaka.. =)

alkisah: itulah yg sebenarnya..

cikgu isza: mkn byk sgt kot. tu yg kepala senget byk. kalau mkn skit tak nampak sgt sengetnya, haha. :)

adiezaqistina: pantang lps bersalin pun dh ramai yg langgar, hihi..

Norfazidah: mak dara yg nyanyi kat dapor dpt bung radin, hahaha..

NiNa': org dulu2 nk suruh kita tido sbb dh tgh mlm, tu yg tak bagi tgk cermin.

Uncle Limau: tenkiu =)

farah@pa'in: adam minat gak pompuan dahi berlekuk, haha.. :)

Ery Farieha: fakta owh fakta..

peaNut said...

seronok baca entry ni..hehe..mcm ada betulnya je semua yg awak cakapkan ni..hahaha

Nine said...

hehe semua saya setuju ngan pantang larang org tua nih...masih duk ingat lagi..nice :)

SheY PuLL said...

lah sebenar nye..benda2 2 adalh untuk elakkan dari benda buruk jew..:) bukan ade ape pun..:)

adam said...

peaNut: betul itu fakta, tak betul itu auta, haha..

Nine: kekadang ada gak pantang larang yg tak logik. lawak pun ada, hihi.. :)

SheY PuLL: betul tu, beringat sblm kena. =)

ASSOYFINGER67 said...

jangan tunjuk aku satay...aku pantang JUMPA!!!!haha

adam said...

ASSOYFINGER67: terasa nk mkn satay la plak time tgh lapar ni, hihi..

Cik Bucken said...

pantang tengok pompuan dahi licin??
hahah.awas, kot tegolek, sebab licin sangat.=P

adam said...

Cik Bucken: kalau tergolek ada org sambut best gak, haha.. =)

Cikgu Fikri said...

Hhaahahhah...
bler bcer entry ni,
teringat plak soalan ESEI exam BM sem lepas..
Huraikan pantang larang yg masih releven diamalkan zaman kini?
HUHUHHU.......

adam said...

Cikgu Fikri: masa sekolah dulu pantang tgk kwn kat sblh time exam. mesti nk tiru, hehe..

Ezao' Edogawa said...

org melayu mmg byk pantang larang.
haha kdg2 slalu gk kne mrh sbb mlanggr pantang! hehehe

dianafisa81 said...

org dulu2 ni...kalo tak kasik anak cucunya buat benda kurang elok, macam2 alasan dicipta..tp setiap larangan tu mmg ade sbb yg tersendiri...

syaril said...

haha byk kelebihannya kalau kita jage pantang ni

adam said...

Ezao' Edogawa: kena marah tak pe. jgn kena rotan, hehe..

dianafisa81: tu tanda depa syg anak cucu. tak nk bagi wat benda tak elok. :)

syaril: pantang ada live bola. mesti berjaga mlm. kelebihannya esk gi keje mata ngantok, haha..

Zaidee Abdullah said...

pasal pantang larang duduk atas bantal tu adalh mitos org melayu je...bace ni, duduk atas bantal tu Sunnah Nabi.. ni source nye.. nk komen byk2 pon, aku bukan ustaz..haha..

bace ni.
http://cintadearhaniey.wordpress.com/2007/04/01/cintailah-rasulullah/

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails