Tuesday, June 15, 2010

PERNAH KENA NGORAT TAK?



Minggu ni adam ada keje kat Sabah start ari isnin smpi jumaat. Mmg sibuk lately. Last week ada training, pastu adik plak kawin.. Tapi sempat lagi wat entry lepas dpt idea time mkn mlm tadi. Depan meja mkn adam ada la couple ni. Boyfriend dia cakap tak kenyang kalau sehari tak mkn bersama. Waduh2, romantik dan klasik skali ayat dia. Nk muntah pun ada gak time tu, haha.. Teringat plak zaman2 dulu..

Korang pernah kena ngorat tak? Atau korang kaki mengorat?

Kaum adam memang pandai bab ni. Ayat2 manis nak pikat pompuan, mula dari nak dapat nombor phone sampai la time nak declare memang dah jadi kepakaran kaum adam. Ntah cikgu mana yang ajar depa cara nak memikat pompuan. Jom la kita tengok, betul ke korang ada pengalaman mcm kat bwh ni.. =)

1. Nak mintak no phone mesti ada caranya. Salah mintak kalau tak bagi, aduihh malu beb! Time ni la bagi alasan mcm2. Senang nk contact if ada benda nk tanya; kalau sesat kat area umah dia bleh tunjukkan jln. Mcm2 la korang ni..

2. Dah dapat no phone, mula la buat-buat salah hantar mesej, tersalah call la. Pastu siap tanya lagi ni no sape. Padahal dia yang start dulu kan? Tak ke pelik tu.

3. Next step mesti selalu mesej tanyakan khabar, dah makan belum, dah mandi ke.. Sampai pukul 3 pagi still lagi nk mesej. Dalam ngantuk-ngantuk tu pun boleh kata mata masih segar.

4. Bila dh penat mesej, try la call plak. Kononnya kredit banyak sangat, tak abiskan, tamat tempoh nanti. Tapi sebenarnye, nak dengar suara sebelum tido. Nak hilangkan rindu la katakan..

5. Kalau rasa line dh clear, bleh la ajak keluar. Keluar gi makan ke, keluar teman belikan barang-barang dapur ke, ape ke. Memang pandai betul kaum adam ni dalam bab-bab mengajak keluar. Siap kalau takde kereta tu, sanggup pergi pinjam kereta kawan atau sewa kereta.

6. Dah tu pulak, bile dah lama berkenalan, mula la tukar status panggilan dalam mesej. Bucuk-Comot la, Sayang-Abang la, padahal blum declare lagi. Perasan btul la korang ni..

7. Skrg ni mula la start mesej-mesej nakal. Konon-konon nak bermanja. Dh start kongsi masalah dan sama-sama fikirkan macam mana nak setelkan masalah tersebut. Tengah ada masalah pun, still lagi bleh buat lawak nk happykn keadaan.

8. Dan bila dh rasa sumenya ok, time ni la kaum adam nk start approach. Tak tahu la spot mana dia nak amik sebagai tempat dia nak mendeclare tu. Ada yang dalam telefon je, ada yang jumpa terus, ada yang sanggup datang malam-malam coz nak bersaksikan bulan dan bintang. Bleh percaya ke korang ni?

Bila dh declare, bermula la angau dan angan2 korang. Tapi tak semua yg indah itu akan indah smpi ke akhirnya. At least pengalaman mendewasakn kita. Berkawan biar seribu, berkasih biar satu..

42 comments:

sueIM said...

haha , ciri2 sweetalker ..

nice post btw ..

:D

sugar2 kapas strawberry said...

ahahha..slalu KOT..
hihi..nyampah bila mintx no fon kt fb

hanie@nisya said...

hye boleh i ngorat u? heheheee ku gurau je :)

Zalikha Nashuha Hashim said...

haha..malas bila orang tnya 'ada no fon x?'
tak pun..'ada ym x?'
huhu

MiSs FaiRlaDy JiM said...

hurmmm...sy dingorat di tanah pekuburan..

meowwmania said...

mcm ada pengalaman jek hurmm...slalu buat yer?? :D

peaNut said...

mcm betul je semua yg awk senaraikan ni..hikhik...ahahaha..bcakap bdasarkan pengalaman..

nur hafifah said...

haha..
mmg betul pun sume2 nie..
member2 ramai da terkena..

iqbalsyarie said...

wahaha...sgt betul la!haha

My latest post:Superhero sejak lahir

FyZa said...

yup btul 2..b'kwn biar seribu..b'cnta biar 1..tp pnglman 2 la yg m'berikn kita 1001 kngan..=)

K2r~90 said...

mmg tu je care durunk kan

thumb up!!

jerung darat said...

fuuhhh...nsib baik xpnah kne ngorat. . .

Hana Picca said...

hamboih, mcm melalui pengalaman sendirik je ni..ngeee

HairiAks said...

Haha.. dunia skrg lg pelik.. bukan laki2 yg ngorat girl kat luar tu.. tapi dia owang yg ngorat laki2..
tp best gak bila laki laki kena ngorat dgn girl ni..

adam said...

sueIM: ciri2 sweetalker yg berjaya :)

sugar2 kapas strawberry: bagi no fax ofis ok gak, hihi..

hanie@nisya: alamak, adam kena ngorat. ahaha..

Zalikha Nashuha Hashim: ckp je kat diaorang tak de phone. slalu guna public phone. :)

MiSs FaiRlaDy JiM: pengalaman menarik ni =)

meowwmania: skrg pun tgh buat, haha..

peaNut: owh. dh pernah kene ngorat la ni, ngeee..

nur hafifah: jgn bagi no phone tu, bagi kat adam je. wakaka..

iqbalsyarie: jgn ngorat mak budak plak. hihi.. :)

FyZa: pengalaman itu indah..

K2r~90: tgh fikir cara lain yg lagi kreatif =)

jerung darat: haha.. kalau kene ngorat mesti skrg tgh angau.

Hana Picca: zaman dulu2, ngeee..

HairiAks: rasa diri mcm artis plak, haha.. =)

zuera said...

nice entry:)

Diba Chan said...

huhu.. thats rite.. tp, bkn kaum adam je yang pakai usha..
hehe. girls pn ade care tersendiri.
:D

buyat(bebola tomato) said...

boleh tiru ni...
hahah

zee said...

nice post :)

M!Er4N said...

x penah kena ngorat, tp penah ngorat pompuan..hehehe..nakal2 dulu :)

Ezao' Edogawa said...

pernah jugak .. hehe. pkir2 balik klakar pun ad. haha

~ar!eyko san~ said...

comel nye adam.lalala..

REMEDY said...

bab ngurat mengurat ni lah yang remedy suka...tapi zaman ni dh lama berlalu....paling best lepas tengok citer ali setan...terus dpt ilham nk mengurat aweks...ayat ku manis sekali

Bintun Sazali said...

haha...betul2..memag tak lain dah cara guys nk ngorat la ni...haha..XD

tah pape jek...~

kdg2 tu rimas bile ade yg tak ptus asa mengorat?..apakah..?..haha...XD

Nur Hidayah Yahya said...

hheheehe..zaman budak2 dulu ok kot macam ni.dah besar bila kena ngorat mesti nak ketawa.haha

adam said...

zuera: thanx =)

Diba Chan: adam slalu kena ngorat, wakaka.. :D

buyat: jgn wat kat mak budak plak, haha..

zee: time kasih :)

M!Er4N: adam pun suka mengorat, ngeee..

Ezao' Edogawa: ingat blk masa dulu mmg best. ketawa sorang2, hihi..

~ar!eyko san~: ramai gak yg kata adam comel, haha.. :)

REMEDY: waktu tu ali setan mmg bagi byk idea..

Bintun Sazali: kekadang best gak. rasa mcm artis la plak. hehe..

Nur Hidayah Yahya: zaman sekolah dulu mmg best =)

llizam said...

aduh, sukenyer entry ne. senyum2 saya bace. eheheh ^^

pengalaman yang mendewasakan kita.

http://llizam85.blogspot.com/2010/06/reasons-for-say-anything.html

Awe said...

tersenyum sorang2 aku bace entry ni...

yua zawa said...

ahahaha jiwang la...
yg tgh syok duk kapel mst snyum sorg2 kalau bca entry ni..

adam said...

llizam: senyum smpi ke telinga.. :)

Awe: senyum ingat kenangan indah, hehe..

yua zawa: adam pun senyum bila baca blk. terkenang zaman dulu2. =)

.Am-OH-Am. said...

eyh2. :)

adam said...

.Am-OH-Am.: ngee.. =)

[syaleeza anak en.zakaria] said...

haha.rite. pengalaman mendewasakan.

adam said...

syaleeza anak en. zakaria: pengalaman itu indah.. :)

cikTAM said...

huhu..

nice!. byk sgt terjadi bnda2 cam nie

huhu

.:miz_acha.: said...

nice entri..
nyampah kalo org xkenal miskol2..
pastu mintak email nak add kat fb...
taktik lapok..
hahaha..

ASSOYFINGER67 said...

Dlu aku...pernah satu amoy tu syok ngan aku...masetu umur aku 23 tahun...kite p melake...naik satu bas..aku selamber dok sebelah die...borak2...masa nak balik kl aku terus cakap 123...tak susah macam makan panadol jer haha...so mudahkan cinta andai anda lelaki...pompuan jgn!hehe

Bert said...

aku x bole nak buat no.2 smpai no.8, sebab no.1 dah gagal..hehe

farysa said...

haha
i like it!
=))

Norfazidah Binti Saari said...

adam dulu ngorat camne?adam buat2 sesat ek masa nak hantar siDia balik..ke adam memang tak tahu jalan?

adam said...

cikTAM: owh.. dh slalu kena ngorat ek, hehe..

miz_acha: tp taktik lapok jugak yg popular =)

ASSOYFINGER67: mmg hebat la kamoo..

Bert: tak pe, bleh try lg next time. haha..

farysa: thanx :)

Norfazidah: mmg saje wat sesat. lambat skit smpi umah, ngeee..

Purpleroses said...

xsuke kene ngurat..pr yang suke ngorat..ngeh ngeh..;p

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails