Monday, July 26, 2010

LETIH @ SAKIT KEPALA? HIDUNG ANDA UBATNYA..


Selalu tak rasa letih @ sakit kepala? Sebelum pegi beli ubat atau jumpa doktor, kita try dulu terapi pernafasan ni. Kalau selalu amalkan secara betul (menarik dan mengeluarkan nafas), insyaAllah kita akan sentiasa merasa tenang dan rileks. Info ni fakta tau..

Kita memiliki hidung berlubang di sebelah kiri dan di sebelah kanan. Adakah fungsi di kiri dan kanan sama untuk menarik dan menghembus nafas ?

Sebenarnya fungsi di kedua-dua belah tidak sama dan kita sendiri dapat rasakan perbezaannya, sebelah kanan mewakili matahari (mengeluarkan udara panas) dan sebelah kiri mewakili bulan (mengeluarkan udara sejuk).

Jika sakit kepala, cuba tutup lubang hidung sebelah kanan dan bernafaslah melalui hidung sebelah kiri dan lakukan kira-kira 5 minit, insyaAllah sakit kepala akan sembuh.

Jika kita berasa letih, tutuplah lubang hidung sebelah kiri dan bernafaslah melalui hidung sebelah kanan. Lakukan berulang kali. Tak lama kemudian, kita akan rasa segar kembali. Ini kerana lubang hidung sebelah kanan mengeluarkan udara panas, sementara lubang hidung sebelah kiri mengeluarkan udara sejuk.

Perempuan bernafas lebih dengan hidung sebelah kiri, sehingga hatinya mudah berasa sejuk. Lelaki plak bernafas lebih dengan hidung sebelah kanan, sehingga mudah berasa marah.

p/s Jika terasa ingin bunuh diri plak, cubalah menutup kedua-dua lubang hidung anda (sebelah kanan dan kiri) dan lakukan kira-kira 2 jam, maka anda tidak akan merasakan apa-apa selepas tu. =)

25 comments:

amira said...

unik la fakta ini thanks share..

~Mika Darkness~ said...

bgus2! leh cube ni. xD
tp, kalo yg last skli tu... mmg la akan mati sbb xleh bernafas. >_<

@ien_R@z said...

nice tips!!

thanks sharing... ^__^

yg last skali tu lagi best.. ekekeke

adam said...

amira: fakta utk dikongsi sama kwn2.. =)

~Mika Darkness~: jgn cuba yg last skali tu, hihi..

@ien_R@z: sharing is caring :)

ozzy said...

info menarik..thanks

AiDa AzRyN said...

thx 4 the info.. ;)

adam said...

ozzy: ur welcome :)

AiDa AzRyN: slamat mencuba =)

Che Armster said...

hahahaha kalau rasa-rasa angin panas dan sejuk tidak keluar dari kedua lubang hidung.. itulah tandanya untuk melakukan preventive maintenance a.k.a korek idung

adam said...

Che Armster: hasilnya plak jgn dibuang merata-rata, alam sekitar bleh tercemar. hahaha.. :)

Nashays said...

dan2 tutup lubang idung kanan :P

RaMa2UnGU said...

hoho..nice infoo...

~misz syafa~ said...

btul ke ni???

S..U..D..@..I..S said...

salam,
tq hidung kerna melegakan sakit kepala...klu idung sakit pula bagimana ye..sapa mau obatkan....dr ENT kot..

adam said...

Nashays: pening la tu.. :)

RaMa2UnGU: thanx. :)

~misz syafa~: info kesihatan ni dpt dari email. pengirim mmg selalu wat terapi ni dan rasa kesannya slps beberapa kali amalkan.. wallahualam =)

White Bird said...

info yg menarik.. tapi ni fakta atau auta ek?

nosembilanbelas said...

dah pernah cuba teknik...pada saya ok lah..biasa2 je..tapi pada encik suami..tak ada kesan langsung

adam said...

SUD@IS: kalau hidung sakit, jumpa boifren je ubatnya. hihi.. :)

White Bird: info ni fakta. tapi yg last tu jgn cuba ye.. =)

nosembilanbelas: panadol la jwbnya, haha..

AiN Z said...

tips berguna ni... saya pun selalu sakit kepala.. thanks..

+qAsiH naDiRa+ said...

best la info nie~qasih terus try~hahaha~nice info~tq for sharing~

pegagatonik said...

thanks for the info.. hrp2 dpt igt la tips ni.. hehehe

adam said...

AiN Z: harap tips ni dpt membantu :)

+qAsiH naDiRa+: jgn hembus nafas kuat2 nanti benda lain plak yg kuar. hihi..

pegagatonik: nasib baik ada 2 je lubang hidung. kalau byk lg susah nk ingat, haha.. =)

GADIS COMEL said...

betul ker kalo tutup hidung dua2 belah selama 2 jam tak de rasa apa2? dh try dah?

adam said...

GADIS COMEL: blum try lagi. kalau ada sesape yg dh try bleh bgtau kat sini. hehe.. :)

d_tieah said...

Entry yg sgt membantu..
Huhu..
Tp bila kena tutup dua2 lubang hidung tu mmg x blh blah r..
Ish..

tiafazunia said...

good factt! :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails